تجربه نگاری

پساکرونا و چالش‌های کسب و کار

در این مطلب برای راهکار دوران پساکرونا از مدل 5P استراتژی مینتزبرگ بهره خواهیم برد.

در بحران ناشی از ویروس کرونا، بیشتر مدیران دنیا با تهدید و چالش های عظیم در کسب وکار خود مواجه شدند. تصور تکرار این واقعه با تکنولوژیهای پیشرفته و ادعاهای بزرگ و تبلیغ آنها در فیلمهای هالیوودی، باورنکردنی بود. در این میان برخی از افراد چالشهای شغلی پساکرونا را درک کرده اند.

کاهش تقاضاهای مشتری، تغییر ناگهانی قوانین، قطع زنجیره تأمین، بیکاری، رکود اقتصادی، رشد بی‌ثباتی، هزینه های تامین بهداشت کارکنان و غیره. بسیاری از کسب و کارها به دلیل عدم پیش بینی زیرساخت، راه‌حل برای دوران پسا کرونا ندارند. ساختار، تئوریها و استراتژیهای سازمانها نیز دگرگون شده است.

مدل ۵P

در این مطلب برای راهکار دوران پساکرونا از مدل ۵P مینتزبرگ (Mintzberg’s Organizational Model) بهره خواهیم برد.

با چه موقعیتی می‌توانید در طی و پساکرونا، به اهدافتان دست یابید؟

یک مدیر برای عبور از بحران کرونا با تکیه بر رزومه حرفه ای تیمی و فرایند کوچینگ خود برای تصمیم‌گیری راهبری هوشمند آماده کند. برای تاب آوری تا رسیدن به سطح تعادل پساکرونا ابتدا باید این موارد را در نظر بگیرید:

  • باید از موقعیت ها چند وجهی(محیطی، منابع انسانی، مالی…) سازمان خود اطلاع داشته باشید.
  • بدانید درکجای بازار خود قرار گرفته اید؟
  • رقبای اصلی پساکرونا چه کسانی هستند و توان آنها چقدر است؟
  • رقبا در چه مسیر و استراتژی بازار هستید؟
  • آیا میتوانید اقدامات قبل از کرونا را در پساکرونا متوقف کنید؟
  • حداقل زمانی که میتوانید تغییر استراتژی و اقدام دهید چقدر است؟
  • میتوانید بعد از دوران شیوع کرونا مجدداً آن عملیات را بدون تغییر می توانید از سرگیرید؟
  • در پساکرونا آیا میتوانید فرصت‌های از دست رفته خود را بازگردانید؟
  • آیا پس از کرونا ورشکسته خواهید شد؟
  • به عنوان مدیر تجاری در طول قرنطینه کرونا توان مدیریت ریموت را دارید؟
رابطه متقابل کرونا و کوچینگ چیست؟

در این چند وقت از شرکتها سوالهایی برای دوام‌پذیریشان برای دوران پساکرونا میشنوم. شرکتهایی مانند آژانسهای مسافرتی، برگزاری رویدادها، آموزشگاهها حتی مدارس. همچنین می بینیم که شرکتها بر سرعت رشد خود به دلیل نیاز بالای مالی به منظور فراهم نمودن تجهیزات ابزارهای ارتباطی و ارائه خدمات راه دور افزوده‌اند.

به دلیل وجود چنین عواملی، شرکت‌ها در برگشت‌‌پذیری خود متفاوت خواهند بود. اکنون باید اقدامات لازم را برای ترسیم جایگاه احتمالی خود در صورت فروکش دوره شیوع، به عمل بیاورید.

چه برنامه‌ای برای بازگشت به حالت قبلی درنظر گرفته‌اید؟

برنامه، روندی عملی است که راه رسیدن به موقعیت مورد نظرتان را نشان می دهد. برنامه باید به طور واضح بیانگر اقدامات لازم انجام شده در زمان حال برای رسیدن به اهدافتان در فرداروزی باشد. در شرایط فعلی سوال اینجاست که برای حل بحران چه باید کرد و پس از پایان آن به کار بازگشت.

نبود برنامه فقط باعث نابسامانی در وضعیت گیج کننده‌ای‌فعلی می شود. هنگامی که تصمیم میگیرید گام هایتان را بلندتر بردارید، عمیق‌تر فکر کنید و نگاهی دوربردتر داشته باشید.

فرهنگ و هویت شما چگونه تغییر خواهد کرد؟

چشم انداز یعنی پنجره‌ای که یک سازمان، جهان و خود را از آن طریق می بیند. به احتمال زیاد، در نتیجه این بیماری همه‌گیر، فرهنگ و هویت کسب و کارها تغییر خواهد کرد. یک بحران می تواند مردم را گردهم آورد و روحیه استقامت جمعی را تقویت کند اما همچنین می تواند افراد را از هم دور کند. از آنجایی که افراد به یکدیگر اعتماد ندارند و غالباً مراقب خودشان هستند، تصور چگونگی تکامل چشم انداز شما بسیار مهم است.

سازمان شما از نظر فرهنگی چقدر برای مقابله با بحران آماده بود؟ آیا اوضاع کنونی باعث می شود کارمندان شما دوریکدیگر جمع شوند یا از هم دور شوند؟ آیا با پایان یافتن این اتفاق، آنها به دنبال سازمان متفاوتی خواهند بود؟ پاسخهایتان به این سوالات نشان دهنده دست‌آوردتان با پایان یافتن دوره شیوع است.

به دنبال کار
کاریابی در پساکرونا

برای راه اندازی، اجرا و هماهنگی به چه پروژه‌های جدیدی نیاز دارید؟

پاسخ هایتان به سؤالات فوق باید شما را به مجموعه‌ای از پروژه‌ها برای مقابله با مشکلات مربوط به کوید-۱۹ راهنمایی کند. چالش اولویت‌بندی و هماهنگی ابتکاراتی است که جایگاه سازمان را در آینده اثبات می کند. به شروع پروژه های بیشماری که همه به منابع مهم یکسانی وابسته هستند. توجه داشته باشید؛ چرا که ممکن است افراد خاص مانند مدیران ارشد و یا بخش‌های خاصی مانند فناوری اطلاعات وابسته به این امور باشند.

چقدر آمادگی برای اجرای برنامه‌ها و پروژه‌های خود دارید؟

سرانجام، باید آمادگی سازمان خود را ارزیابی کنید. آیا شما آمادگی و توان اجرایی انجام پروژه‌های مورد نظر خود را دارید؟ به ویژه اگر بخش بزرگی از سازمان شما به کار از راه دور منتقل (تبدیل) شده باشد؟ ما در سطح فردی، تیمی، سازمانی و ملی تفاوتهای زیادی در آمادگی مشاهده می کنیم. منابع مورد نظر، در کنار سرعت و کیفیت فرایندهای تصمیم گیری، بسیار متفاوت اند و این تفاوت‌ها تعیین کننده به موفقیت رسیدن یا نرسیدن یک فرد هستند.

تیم سازی
تیم سازی برای دوران پساکرونا

سخن آخر

در این مطلب سوالاتی راهبردی را پرسیدم که توانایی مواجهه و صداقت پاسخهای شما به پرسشها در تعیین اقدامات فعلی و آینده شما کمک کننده باشد. توجه داشته باشید که مشتریان عکس‌العمل و رفتار شما را در هنگام بحران کرونا به یاد خواهند آورد.

به عنوان مثال، افزایش قیمت در هنگام مواقع کمبود منابع، می تواند تاثیر بسزایی در پیشبرد روابط مشتری در پساکرونا داشته باشد. در صورتی که در این شرایط به شکل پله ای از صفر درصد افزایش را شروع کنید و ماندگاری خود را در بازار افزایش دهید.

ویروس کرونا تاثیرات بی سابقه‌ای بر جهان داشته است. مطمئن باشید بدترین وضع هنوز رخ نداده است. اگر قرار باشد شرکت‌ها به حالت اولیه خود بازگردند امروز باید دست به کار شوند . انجام این فرآیند مانند زنجیر به جهانیان در بهبود وضع کمک می کند.

با ابتکارات جدید بسیار، شما میتوانید منابعی را که راه‌حل راهبردی شما را به تعویق می اندازد یا خنثی می کنند، از میان ببرید. در این مسیر از فرایند کوچینگ کمک بگیرید.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا