تجربه نگاریرزومه نویسی

۲۵ سوال چالشی مصاحبه استخدامی: نمونه سوالات مصاحبه شغلی

مصاحبه شغلی را از تهدید به فرصت تبدیل کنید.

بدیهی است که مدیران هوشمند منابع انسانی در طراحی سوالات مصاحبه استخدامی حرفه‌ای هستند. اما شما هم باید هوشمندانه رفتار کنید. مصاحبه هم بخشی از رقابت برای یک فرصت شغلی است. مصاحبه شغلی را از تهدید به فرصت تبدیل کنید. در این مقاله چند نمونه سوال متداول در یک مصاحبه استخدامی را آورده‌ام. توصیه‌هایی هم در مورد نحوه مواجهه با هر یک از آنها ارائه شده است.

آنچه در این مقاله خواهید یافت:

می‌توانید در مورد خودتان برای ما بگویید؟

 چرا در یک مصاحبه استخدامی این را می پرسند؟ 

استخدام کننده معمولا نمی خواهد جزئیات زندگی شما را بشنود. بلکه بیشتر می خواهد نحوه پاسخ شما به این سوال مبهم و شخصی را سنجش کند.

بنابراین در مورد زندگی یا احساسات خود عجله نکنید. چیزهایی را که باعث می شود شما را در نگاه اول منفی نشان دهد را آشکار نکنید. آنها می خواهند بدانند شما چطور با این شرایط روبرو می شوید؟ چطور خود را با توجه به موقعیت طرف مقابل تعیین می کنید؟ کارفرما می خواهد بشنود که متقاضی می توانند تکالیف خود را انجام دهند. و اینکه برای این شرایط مناسب هست یا خیر؟

مصاحبه کننده همچنین توانایی شنیدن شما را اندازه میگیرد. میزان اطمینان از اینکه داوطلب از طریق اطلاعاتی که به او منتقل می شود، به خوبی تصویرسازی می کند. علاوه بر این ، مصاحبه کننده در حال شنیدن شایستگی های رفتاری است. این به شما در تعیین تناسب خودتان با شغل کمک می کند. اگر این پاسخ ضعیف باشد، می تواند باقیمانده مصاحبه را تحت تاثیر قرار دهد.

چه چیزی آن را مشکل می کند؟

اگر در مصاحبه استخدامی به درستی به این سوال توجه نکنید می تواند دردسرساز باشد. مصاحبه کنندگان به دنبال چیزهای دیگری بیش از اوقات فراغت هستند. هیچ مدیر عاقلی در مصاحبه استخدامی وقت خودش را برای شنیدن خاطره مسافرت های شما تلف نمیکند.

هنگامی که این سوال از شما پرسیده می شود باید مهارت های خود را با آنچه مصاحبه کننده به دنبال آن است هماهنگ کنید. لازم نیست هر آنچه در زندگی شما اتفاق افتاده را به آنها بگویید. درمورد مشخصات شخصی خود خیلی شل و ول نباشید. پاسخ خود را با قوی ترین دستاوردهای خود شروع کنید. معمولا آخرین شغلی که داشتید مهم است. اینکه چه ارزش افزوده ای برای آن ایجاد کرده اید؟ درباره مهارت ها و ویژگی هایی که به شما کمک کرده اند بحث کنید. نشان دهید که چگونه این مهارت ها به شما در موقعیتی که متقاضی هستید کمک می کند

آنها به دنبال چه پاسخی هستند؟ 

پاسخ متمرکز و لیزری که ارزش شما را به سازمان استخدام کننده منتقل کند. کارفرما می خواهد در مورد دستاوردهای شما دو یا سه جمله کوتاه بشنود. به یاد داشته باشید، آنچه که ما در مورد خودمان به مردم می گوییم با آنچه آنها می شنوند متفاوت است. بنابراین هوشیار بمانید و نقاط قوت خود را هنگام پاسخ دادن به این سوال منتقل کنید.

به عنوان مثال، می توانید با جملاتی مانند این شروع کنید: «من به دلیل مهارتهایم در تجزیه و تحلیل مشکلات و دیدن سریع راه حلها، به منتور تیمهای ضعیف تر  تبدیل شده‌ام». این افتتاحیه به مصاحبه کننده می گوید که داوطلب حضور ذهن دارد و آماده پاسخگویی است. ضمن اینکه دارای مهارت های تحلیلی، توانایی حل مسئله و توانایی رهبری است. لذا چنین فردی برای بهبود عملکرد فرد مناسبی است.

مصاحبه شغلی را از تهدید به فرصت تبدیل کنید.
با مصاحبه استخدامی مثل فرصت فروش کالا و خدمات تولیدی خودتان برخورد کنید.

خود را چگونه در یک کلمه توصیف می‌کنید؟

چرا آنها این را می پرسند؟

 این به احتمال زیاد منجر به استخراج چندین نکته از داده ها می شود: نوع شخصیت شما ، میزان اعتماد به نفس در درک خود و اینکه آیا سبک کار شما مناسب این شغل هست یا خیر؟

چه چیزی آن را مشکل می کند؟

این سوال می تواند یک چالش جدی باشد. خصوصاً در اوایل مصاحبه استخدامی. زیرا شما واقعاً نمی دانید مدیر به دنبال چه نوع شخصیتی است. یک خط ظریف بین «پز دادن برای خوب به نظر رسیدن» و «اعتماد به نفس» وجود دارد. گاهی «فروتنی» با «ترسو بودن» اشتباه می شود. بدون تردید مردم چند وجهی هستند. بنابراین گذاشتن یک برچسب کوتاه روی افراد تقریباً غیرممکن است.

آنها به دنبال چه پاسخی هستند؟

خیلی مراقب باشید. اگر خود را قابل اعتماد و متعهد می دانید بگویید. ولی اگر دوستانتان شوخ طبعانه تعهد شما را ستایش می کنند، محافظه کارانه رفتار کنید. اگر متقاضی شغل حسابداری هستید، نباید “خلاق” باشید. اگر دنبال شغل مدیر هنری هستید “وقت شناس” بودن یا نبودن شما خیلی اهمیتی ندارد.

امروزه بیشتر کارفرمایان به دنبال بازیکنان تیمی هستند که تحت فشار با خوشرویی، صادقانه، مسئول و متعهد رفتار کنند. در مصاحبه استخدامی پرت کردن صفتهایی که اغلب با استقبال اجتماعی روبرو هستند، کار خطایی است. این فرصت طلایی متعلق به شماست. از آن برای بهترین ویژگی های تطبیق با شغل استفاده کنید.

بهترین راه برای پاسخ به همه سوالات مصاحبه استخدامی صداقت است.

البته از نظر من این یک شرط وجدانی و اخلاقی برای نشستن در مصاحبه شغلی است.

نقاط قوت و ضعف اصلی شما چیست؟

چرا آنها این را می پرسند؟

مصاحبه کننده در جستجوی «عدم توانایی در کار»، «تعامل نامناسب با همکاران» یا «عدم رعایت نظم اداری» است. هر شغلی دارای الزامات منحصر به فرد خود است. بنابراین پاسخ های شما باید نقاط قوت طلایی را به نمایش بگذارد. نقاط ضعف شما باید برنزی یا در بدترین حالت نقره باشد. نشان دهید که ویژگی های منفی به دلیل اقدامات مثبتی که انجام داده اید، کاهش یافته است.

چه چیزی آن را مشکل می کند؟ 

یافتن یک ضعف واقعی که باعث شود همچنان صلاحیت داشته باشید دشوار است. در عین حال، گفتن یک نقطه قوت به جای نقاط ضعف، می تواند به شما آسیب برساند. بهترین کار این است که از قبل برای این سوال آماده شوید. پاسخ به این سوال مثل راه رفتن در میدان مین خطرناک است. پاسخ هایی مانند “من بیش از حد منظم هستم”، “من خیلی سخت کار می کنم”، یا “من یک کمال گرا هستم” خسته کننده و کلیشه‌ای هستند

پاسخ های خود را بر روی بهبود مهارت های خاص خود متمرکز کنید. دقت کنید: «بهبود». مهارت هایی را انتخاب کنید که به موقعیت شغلی مربوط است. تمایل خود را برای رشد شخصی و رشد در محل کار نشان دهید. هر نقطه ضعفی را که انتخاب کردید، آن را جزئی و شکستنی معرفی کنید. بعد با توضیحات بیشتر آن را به آرامی به نقطه قوت تبدیل کنید. نشان دهید که فردی یادگیرنده هستید. کمی جاه طلبی و اینکه به دنبال پیشرفت هستید برای برخی کارفرماها جذاب است.

آنها به دنبال چه پاسخی هستند؟

مدیران می خواهند بدانند که نقاط قوت چیست؟ چه سرمایه انسانی مستقیمی در موقعیت جدید ایجاد خواهید کرد؟ چه نقاط ضعفی به توانایی شما برای پیشرفت صدمه نمی زند؟

آنها در مصاحبه استخدامی به دنبال توانایی شما برای ارزیابی هستند. میزان بلوغ و اعتماد به نفس خود را نشان دهید. بنابراین نقاط ضعفی را انتخاب کنید که جزئی و قابل رفع هستند. نقطه ضعفی که به سازمان استخدام کننده خسارت وارد نکند.

چرا می‌خواهید برای ما کار کنید؟

چرا آنها این را می پرسند؟

در ابتدایی ترین سطح، یک کارفرما به دنبال کشف انگیزه جوینده کار برای شغل خاص است. برای دیدن اینکه آیا متقاضی واقعاً خواهان این موقعیت است؟ یا صرفاً به دنبال هر کاری برای درآمد؟ آیا از یک وضعیت بد از کارفرمای فعلی خود فرار می کند؟ یا خودخواهانه به دنبال اعتبار نام شرکت در رزومه خود است؟

وقتی یک مصاحبه کننده می پرسد که چرا شما این نقش خاص را دوست دارید؟ او واقعاً می گوید: “این فرصت شماست که به من بفروشید”. “چرا شما فرد مناسبی برای این موقعیت هستید؟”

اکنون شما درکی از چگونگی یک پاسخ مناسب دارید. شما باید جزئیات خاصی در مورد سوابق، تجربه، استعدادها، علایق، تحصیلات و سایر ویژگی های خود را آماده کنید. در مقام پاسخ به سوال فوق، اطلاعات مناسب خود را به اشتراک بگذارید. ضمن ایجاد ارزش برای سازمان، فرصت رشد شغلی خود را هم درنظر بگیرید. دلایل موجهی راجع به شرکت ارائه دهید. از جمله فرهنگ مدیران، شهرت ، توانایی پیشرفت و سایر جزئیات معتبر درباره اینکه چرا مایلید در آنجا کار کنید؟ چه چیزی آن را مشکل می کند؟ 

طوری رفتار نکنید که برداشت شود شما در حال بررسی سطح علاقه خود برای شغل هستید. واضح است که شما به چندین دلیل می خواهید در شرکت کار کنید. اما اینکه چطور آنها را اولویت بندی می کنید مهم است. این درجه بندی چیزهای زیادی درباره آنچه برای شما مهم است نشان می دهد. مراقب گفتارتان باشید. این گزاره ها اصلا حرفه ای نیست:

  • “به من چیزی را که ارزش آن را دارم پرداخت نمی کنند”.
  • “من یک رئیس وحشتناک دارم”.
  • “همه چیز شما با کار قبلی برابر است و فقط رفت و آمد کوتاهتر است”.

آنها به دنبال چه پاسخی هستند؟

مدیران استخدام می خواهند ببینند که شما برای تحقیق در مورد شرکت و درک موقعیت آنها در صنعت وقت گذاشته اید یا خیر؟  آنها همچنین می خواهند بدانند که شما واقعاً این شغل را می خواهید؟ یا فقط هر شغلی؟ اگر انرژی بالایی در مورد شغل دارید می توانید شانس استخدامی قابل توجهی هم داشته باشید. در مصاحبه استخدامی نشان دهید که رسالت و اهداف آنها را درک می کنید. و اینکه آیا شما می خواهید بخشی از آن مأموریت باشید؟

مصاحبه شغلی را از تهدید به فرصت تبدیل کنید.
مصاحبه شغلی را از تهدید به فرصت تبدیل کنید.

چرا می‌خواهید شغل فعلی خود را ترک کنید؟

چرا آنها این را می پرسند؟ 

رئیس احتمالی شما به دنبال الگوها یا هر چیز منفی است. به خصوص اگر شغل های قبلی شما کوتاه مدت باشد. مصاحبه کننده ممکن است سعی کند تشخیص دهد که آیا در کار به سرعت خسته می شوید؟ یا مشکلی در کار تیمی دارید؟

چه چیزی آن را مشکل می کند؟ 

اگر دیپلماتیک پاسخ داده نشود، می تواند پرسش ها و شک و تردید بیشتر ایجاد کند. با پاسخ نسنجیده یا بدگویی از کارفرمای قبلی، شانس خود را به طور کامل نابود نکنید. از تمرکز روی دلخوری ها و نیازهای رفع نشده خود بپرهیزید. مصاحبه استخدامی جای گله و شکایت و مظلوم نمایی نیست.

آنها به دنبال چه پاسخی هستند؟ 

پاسخ خود را روی آینده متمرکز کنید. آنها امیدوارند که شما به دنبال موقعیتی چالش برانگیزتر و مناسب تر برای توسعه و بکارگیری مهارت های خود باشید. آنها احساس اشتیاق و علایق شما را می خواهند. آنها باید ببینند که شما نیازهای شغل را درک می کنید. اینکه برای شرکت فرد مناسبی خواهید بود. مدیران باتجربه از فرصت رشد در شرکت خود بسیار هیجان زده می شوند. بنابراین مکالمه را به نقاط قوت خود یا شرکت معطوف کنید. مثلاً ارزش ها، افراد، محصولات، فرصت های منصفانه ارتقای شغلی، نیاز مهارت شما، فرصت های یادگیری، چگونگی تأثیرگذاری و مسئولیت اجتماعی.

در خود بیشتر به چه چیزی افتخار می‌کنید؟

چرا آنها این را می پرسند؟ 

مدیران در مصاحبه استخدامی می خواهند بفهمند که به چه چیز علاقه مند هستید؟ احساس می کنید در چه چیزی برتر هستید؟ و آیا به تخصص خود افتخار می کنید؟

به عنوان مثال نحوه توصیف پروژه مورد علاقه شما تقریباً به اندازه خود پروژه مهم است. با اعتقاد راسخ و افتخار در مورد کارهای گذشته خود صحبت کنید. یعنی شما می توانید همین کار را در مورد کارفرمای جدید انجام دهید

چه چیزی آن را مشکل می کند؟ 

ممکن است مدیران تصور کنند این نوع کار تنها چیزی است که شما واقعاً بلد هستید. یا علاقه شخصی دارید که بیشتر انجام دهید. یا اینکه افراطی روی آینده تمرکز کنید. اگر پاسخ را در چارچوب مهارت ها و علایق خود قرار ندهید، می تواند صدایی شما را یک بعدی کند.

آنها به دنبال چه پاسخی هستند؟ 
مدیران می خواهند توانایی شما در بیان خوب و پرورش اشتیاق در دیگران سنجش کنند.  همچنین آنها در مصاحبه استخدامی باید انرژی مثبت شما را ببینند.

اما یک نکته مهم: اشتیاق برای به اشتراک گذاشتن موفقیت های خودتان را کنترل کنید. از این اشتیاق در مصاحبه استخدامی استفاده کنید. ولی موجز و مختصر باقی بمانید. توانایی خود را یک بار نمایش بگذارید و تکرار نکنید. با پرحرفی، مدیران منابع انسانی را در مصاحبه استخدامی کلافه نکنید.

با چه نوع رئیس و همکاری بیشترین و کمترین موفقیت را داشته اید و چرا؟

چرا آنها این را می پرسند؟ 

مصاحبه کنندگان سعی می کنند بفهمند که آیا تجربه افراد و انواع خصوصیات را داشتید یا خیر؟ ضمنا آنها می خواهند بدانند که چگونه می توانید در بهترین حالت کار کنید.

چه چیزی آن را مشکل می کند؟ 

اعتراف به تعاملات ناموفق با دیگران، خطرناک است. مگر اینکه احساسات خود را از آن دور نگه دارید. همچنین ممکن است ناخواسته برخی از ویژگی های رئیس احتمالی خود را توصیف کنید. مثلا بگویید: “من رئیسی داشتم که جلسات زیادی را برگزار می کرد و کار برایم سخت بود”. بدشانسی آن است که مدیر مقابل شما در مصاحبه استخدامی دقیفا همانگونه باشد.

آنها به دنبال چه پاسخی هستند؟ 

بهترین کار این است که با مثبت شروع کنید و نکات منفی را نادیده بگیرید. لازم نیست فرار کنید. اما مصاحبه استخدامی محلی نیست که تمام کمبودهای شخصیتی خود را بیان کنید. این فرصتی است تا در مورد ویژگی هایی صحبت کنید که دیگران را تحسین می کنید. اما به اندازه کافی انعطاف پذیر باشید. شما باید بتوانید با انواع مختلفی از سلیقه ها و شخصیت ها کار کنید

به عنوان مثال: “من تجربه کار با طیف گسترده ای از شخصیت ها را دارم”. طبیعی است که کارفرمایان و همکاران قبلی شما احتمالا متفاوت  از شما باشند.

مصاحبه شغلی را از تهدید به فرصت تبدیل کنید.
نقاط قوت خود را به مصاحبه کنندگان ارائه کنید.

اگر می‌توانستید برای هر شرکتی کار کنید، گزینه ایده‌آل شما کجاست؟

چرا آنها این را می پرسند؟ 

مدیران استخدام می خواهند بدانند که شما در مورد کار کردن برای آنها در مقابل رقبا و میزان وفاداری جدی هستید؟ همچنین به آنها کمک می کند تا نامزدهایی را که ممکن است از حرفه اصلی منحرف شوند حذف کنند. ممکن است بگویید که گوگل مکان بسیار خوبی برای کار است. این استراتژی ممکن است در مصاحبه استخدامی منجر به نابودی شانس شما شود. زیرا شما گرفتار “شغل رویایی” خود هستید و از این شغل ناراضی خواهید بود. مصاحبه کننده دنبال گپ زدن نیست. در مصاحبه استخدامی تمرکز خود را بر روی شغل فعلی متمرکز کنید.

چه چیزی آن را مشکل می کند؟ 

ممکن است درگیر جریان یک بحث ساختگی شوید. شاید به طور ناخواسته برخی از نام های مورد احترام را بیرون بریزید. معمولا این کار نتیجه مثبتی ندارد. این رویکرد در مصاحبه استخدامی فقط شک و تردید در مورد اهداف شما را القا می کند

آنها به دنبال چه هستند؟ 

مصاحبه کننده شما می خواهد بداند که شما برای مسیر شغلی خود فکر کرده اید؟  یا اینکه سرتان را در ابرها می چرخانید؟ آیا با اولین شرکتی که دعوت به مصاحبه شدید کار را به پایان می برید؟ برسانید. اشاره کنید که “من در مورد شرکت های هدف تحقیق کرده ام و شما را انتخاب کردم”. یا اینکه برای من هیجان انگیز است که شما در این صنعت پیشگام هستید”.

موفقیت را چطور تعریف می‌کنید؟

چرا آنها این را می پرسند؟ 

مصاحبه کنندگان می خواهند ببینند چه عاملی شما را قلقلک می دهد؟ در مصاحبه استخدامی تا حدی جسارت خود را نیز  نشان دهید. پاسخ شما در مورد اولویت های شما آدرس می دهد. آیا انگیزه شما فقط حقوق است؟ دوست دارید به چالش کشیده شدید؟ می خواهید مهارت های جدید یاد بگیرید؟

چه چیزی آن را مشکل می کند؟ 

این سوال هم در مصاحبه شغلی یک میدان مین است. زیرا “موفقیت” بسیار ذهنی و نسبی است. حتی یک پاسخ کاملا منطقی را می توان به راحتی تفسیر نادرست کرد. بین اینکه بلند پروازانه به نظر برسید ویا انگار دنبال رده های بالای مدیریتی هستید، یک خط باریک وجود دارد. نشان دهید که شما واقعاً می خواهید با آنها پیشرفت کنید و ارزش افزوده ایجاد کنید.

آنها به دنبال چه پاسخی هستند؟ 

وقتی سوالات مصاحبه استخدامی باز است، فضای زیادی برای مانور دارید. سعی کنید موفقیت را به روشی که مربوط به کارفرمای احتمالی است تعریف کنید. بر اساس آنچه از آگهی استخدام و شرح شغل می دانید پاسخ دهید. برای معیارهای موفقیت خود اعتماد ایجاد کنید. متین بمانید و در ارتباط با شغل صحبت کنید.

چرا بیکار شدی؟

چرا آنها این را می پرسند؟ 

کارفرمایان می خواهند بدانند که چگونه تحت فشار و شرایطی مانند از دست دادن شغل تحمل می کنید؟ آنها می خواهند بشنوند که شما مثبت و آماده هستید تا با نگرشی عالی به کار برگردید. آنها همچنین می خواهند سطح اعتماد به نفس را بشنوند. در مصاحبه استخدامی از  شکست یا عصبانیت سخن نگویید.

چه چیزی آن را مشکل می کند؟ 

مبتدیان ممکن است از اخراج عصبانی باشند. این سوال ممکن است شما را به بدگویی راجب کارفرمای سابق خود سوق دهد. کاری که هرگز نباید در مصاحبه شغلی انجام دهید. از نشان دادن انگشت به سمت افراد خودداری کنید. از ابراز ناامیدی یا به مظلوم نمایی فاصله بگیرید.

آنها به دنبال چه پاسخی هستند؟ 

اگر اخراج شدید، پاسخی ارائه دهید که متمرکز بر تصمیم تجاری هر شرکتی برای اخراج باشد. مطمئن باشید که سرزنش نکنید. با حقایق در مسیر خود صادقانه رفتار کنید.

مصاحبه شغلی را از تهدید به فرصت تبدیل کنید.
یک مصاحبه استخدامی می تواند غیر رسمی باشد.

آیا تا به حال از طرف سرپرست یا همکار از شما خواسته شده که دروغ بگویید؟ 

چرا آنها این را می پرسند؟ 

رئیس احتمالی شما در حال ارزیابی قطب نمای اخلاقی است. اینکه چگونه یک وضعیت حساس را تحمل کرده اید که باعث تحقق صداقت شما شود؟ آنها همچنین ممکن است برای آزمایش سطح اختیار شما خیلی عمیق حفاری کنند. اساساً آنها می خواهند بدانندآیا شما دیپلماسی رازداری دارید؟ در این شرایط از چه راه فراری استفاده کردید؟ آیا علناً دروغ گفتید؟ آیا واکنشی شما در صورت بروز مجدد این شرایط چیست؟

چه چیزی آن را مشکل می کند؟ 

مصاحبه کنندگان می خواهند بدانند که شما چگونه امور حساس را مدیریت می کنید. یا نسبت به کارفرمایان سابق خود چقدر خویشتندار هستید. شاید خیلی مهم نیست که این کار بد را انجام دادید یاخیر؟ اما اگر اطلاعات اختصاصی بیش از حد با مصاحبه کننده به اشتراک بگذارید، آنها نگران خواهند شد. بنابراین پاسخ به این سوال در مصاحبه استخدامی کمی خطرناک است. با استفاده از حداکثر دیپلماسی کلمات خود را با دقت انتخاب کنید.

آنها به دنبال چه پاسخی هستند؟ 

عاقلانه است که در مصاحبه استخدامی بدون اینکه اقدامات کارفرمایان قبلی را فاش کنید، در پاسخ خود صریح، موجز و حرفه ای باشید. با افشای اطلاعات شرکت قبلی نمی توانید چیزی بدست آورید.

پاسخ شما خوب است چیزی شبیه به این باشد: “یک بار همکارم از من خواست در پروژه ای شرکت کنم که با ارزش های فردی من سازگاری نداشت اما خوشبختانه مشکل حل شد”. یا اینکه: “من سعی می کنم با مدیرانم صادق باشم چون من به موفقیت شرکت متعهد شده ام”.

چه کسی ممکن است دوست نداشته باشد با شما کار کند؟

چرا آنها این را می پرسند؟ 

روسای احتمالی می خواهند بدانند که آیا در شما مسائل شخصیتی آشکاری وجود دارد یا خیر؟ مدیران حرفه ای در مصاحبه استخدامی می فهمند که ممکن است شما دروغ بگویید.

چه چیزی آن را مشکل می کند؟ 

با پاسخ به این سوال می توانید به راحتی به پای خود شلیک کنید. اگر بگویید “من نمی توانم به دلیلی فکر کنم که کسی دوست ندارد با من کار کند”، شما با بی اهمیت جلوه دادن سوال، به مصاحبه کننده توهین می کنید. مدیران استخدام کننده به دنبال نامزدهای شغلی که مظلوم نمایی کنند نیستند.

آنها به دنبال چه پاسخی هستند؟ 

شاید بگویید: “من همیشه راحت ترین فرد در تیم نیستم. به خصوص در مواقع ضرب العجل. گاهی اوقات کنترل خود را از دست می دهم”. اگر این پاسخ را دادید، وسایل خود را جمع کنید و به دنبال نزدیکترین درب خروج باشید. مثبت پیش بروید: “من خوش شانس هستم که در مشاغل قبلی همکاران خوبی داشته ام. تنها دفعاتی که از من بیزار شده اند – و این موقت بوده – زمانی است که باید کارکنانم را برای عملکرد بهتر به چالش بکشم. بعضی اوقات احساس می کنم باید تصمیماتی سخت بگیرم که به نفع شرکت باشد. طبیعی است موجب دلخوری برخی خواهد شد که در طول زمان قابل رفع است”.

چرا اینقدر بیکار شده‌ای؟

چرا آنها این را می پرسند؟ 

مصاحبه کنندگان اغلب افراد حرفه ای هستند. گاهی در مصاحبه استخدامی مثل جلسات دادگاه شما گناهکار هستید تا زمانی که بی گناه بودن شما ثابت شود. لذا این سوال مقداری دلهره آور است. حتی ممکن است توهین آمیز به نظر برسد.

مدیران در مصاحبه استخدامی نگران این هستند که شما ممکن است انگیزه کافی برای ثبات شغل نداشته باشید. شاید هم حواس شما به دنبال کارهای دیگر است و فعلا از ناچاری اپلای کردید. شاید مجموعه مهارت های شما در رزومه ارسالی به روز نبوده. شاید ابهامی در مورد کارفرمایان گذشته شما وجود داشته باشد. یا مجموعه ای از نگرانی های دیگر که لازم نیست شما بدانید ولی مراقب کلام و زبان بدن خود باشید.

چه چیزی آن را مشکل می کند؟ 
روشی که در مصاحبه استخدامی مرسوم است به طور طبیعی برای آزمایش انعطاف پذیری شما طراحی شده است. نکته اصلی این است که به آرامی و صادقانه پاسخ دهید.

آنها به دنبال چه پاسخی هستند؟ 

مدیر استخدام می خواهد مطمئن باشد که شما حتی در زمان بیکاری از ابتکار عمل برخوردار هستید. این توانایی شما در مصاحبه استخدامی به خوبی درک می شود.

نمونه پاسخ های مناسب ممکن است این باشد: من مشاغل مختلفی را تجربه کرده ام، اما می خواهم مناسب ترین حالت خودم را پیدا کنم. یا من مهارت های خود را از طریق فعالیت داوطلبانه تقویت کرده ام. در مصاحبه استخدامی اطمینان حاصل کنید که خود را فراری نشان نمی دهید و همیشه پاسخگو هستید. نرخ بیکاری، وضعیت بازار، مافیای صنعت یا هر چیز دیگری را سرزنش نکنید. اگر شما حرفه ای هستید پس باید بتوانید گلیم خود را از آب بکشید. دقت کنید که مصاحبه استخدامی برای سنجش میزان توانایی و هیجان شما برای کمک به کارفرما است. پس وارد بحث سیاسی و تحلیل اقتصادی نشوید.

زمانی بوده که با سیاست‌های کارفرمای خود مخالف بودید؟

چرا آنها این را می پرسند؟ 

در مصاحبه استخدامی، تعیین توانایی تصمیم گیری مهم است. اینکه آیا شما پس از شناسایی ایرادی که نیاز به اصلاح دارد مداخله خواهید کرد یا خیر؟

چه چیزی آن را مشکل می کند؟ 

گفتن اینکه “من هرگز با سیاست شرکت مخالف نبوده ام” باور کردنی نیست. همچنین پیامی را ارسال می کند که شما ممکن است هر کاری را که به شما گفته می شود بدون تأمل در همه نتایج ممکن بپذیرید. اگرچه شرکت ها می خواهند مدیران و کارمندان از  همه قوانین پیروی کنند، اما تشخیص نقطه ضعف و سیاست های منسوخ هم مهم است. آیا شما شهامت آن را دارید که به مدیرتان پیشنهاد تغییرات دهید؟ این نشانگر تمایل شما برای حفظ یک فضای کار رقابتی و مولد است.

آنها به دنبال چه پاسخی هستند؟ 

یک تجربه واقعی ارائه دهید. دلیل منطقی و تجاری شما در مخالفت با یک سیاست را بیان کنید. بر این موضوع تمرکز کنید که ایده شما برای کل شرکت مفید بوده است. اگر تحقیقی انجام داده اید، حقایقی که کشف کردید و ارائه داده اید. نتیجه تلاش شما برای بازنگری آن سیاست چه بوده؟

چه شرایط دشواری وجود دارد که شما تحمل آن را ندارید؟

چرا آنها این را می پرسند؟ 

مدیران می خواهند بدانند شما چگونه شرایط استرس زا را اداره می کنید؟ در حوادث ناگوار چگونه درمورد مشکلات فکر می کنید؟ اصلا چگونه “دشوار” را تعریف می کنید؟ در مواجهه با هر نوع مشکلی چه اقداماتی را انجام می دهید؟

چه چیزی آن را مشکل می کند؟ 

در مصاحبه استخدامی شما دعوت به لاف زدن نشدید. گرفتار جزییات و خاطره گویی پر از هیجان نشوید. تأکید بر این است که شما به طور کلی تحت فشار چگونه مشکل را حل می کنید؟ آیا هنگام یک رخداد استرس نشان می دهید؟ آیا در حل و فصل استرس خلاق و سریع بودید؟ آیا در انجام این کار مسیری منطقی دارید؟ مثالهای خود را دقیق انتخاب کنید. زیرا آنها به کارفرمایان احتمالی، ترجمه شما از “دشوار” را ارائه می دهد.

آنها به دنبال چه پاسخی هستند؟ 

مصاحبه کنندگان می خواهند ببینند که آیا شما با مشکل می توانید به وضوح فکر کنید؟ حرفه ای ها وقتی زیر فشار هستند هم حرفه ای می مانند. آنها می توانند  از پس شکست برآیند. مسئولیت آن را می پذیرند. برای آن حق بیمه می دهند تا حرفه ای بمانند.

یک توصیه: همیشه همراه با چند نمونه از موارد موفقیت آمیز واقعی در چالش های مهم حرفه ای خود به جلسه مصاحبه استخدامی بروید.

مصاحبه شغلی را از تهدید به فرصت تبدیل کنید.
مصاحبه شغلی را به فرصت استخدامی تبدیل کنید.

چه کاری می‌توانید برای ما انجام دهید که شخص دیگری نتواند؟

بدیهی است که در اینجا کارفرمایان به دنبال موارد خاصی هستند که شما را از بقیه نامزدها متمایز کند. شما کاملاً حق دارید (و شاید یک وظیفه هم داشته باشید) که بر ویژگی های مثبت خود تأکید کنید. توانایی خود را بر روی انجام کارها متمرکز کنید. در مواردی که با ضرب الاجل روبرو شده اید. اینکه چگونه توانسته اید مقررات را رعایت کنید. مثالهای مشخص بزنید. دستاوردهای خاصی را از رزومه خود بیرون بکشید و توضیح دهید. چگونه توانسته اید به آنها دست پیدا کنید؟ چگونه مهارت ها، ویژگی ها و سوابق انجام کارها، شما را به عنوان کاندیدایی مناسب برای پیشرفت شرکت معرفی می کند؟

از آخرین کار خود چه چیزی را دوست نداشتید؟

اگر از شما سوال شد که در مورد آخرین موقعیت خود چه چیزی را دوست ندارید؟ روی نکات منفی تمرکز نکنید. مصاحبه کننده به دنبال علائمی است که نشان می دهد شما ممکن است به راحتی از موقعیت و بررسی قدرت تعهد خود خسته شوید. با چند نکته که از موقعیت قبلی خود لذت می بردید پاسخ را شروع کنید. بعد آنچه دوست نداشتید آن را کوتاه اشاره کنید. مثلا چیزی در امتداد “به دنبال مسئولیت بیشتر” یا “به دنبال گسترش مجموعه مهارت های من” پاسخ دهید. اینها تمایل شما برای رشد را نشان می دهد. اطمینان حاصل کنید که هر پاسخی را که انتخاب می کنید مهارت مثبت شما را نشان می دهد.

آیا شما بازیکن تیمی هستید؟

همه در مصاحبه استخدامی پاسخ میدهند: بله. بنابراین مهم است که خود را با استفاده از مثالهای مشخص متمایز کنید. پاسخ خود را گسترش دهید و مثال بزنید. یک بازیکن واقعی تیمی داستانهای زیادی دارد که مهارت های مربوط به کار گروهی را نشان دهد.

پاسخ های خود را حول مهارت هایی مانند همدلی، حل مشکلات و اشتراک دانش متمرکز کنید. اگر مواردی که برای حل یک درگیری یا زمانی که افراد را مجبور به همکاری کردید دارید، مثالهای مشخصی بزنید.

شما چطور با استرس کنار می‌آئید؟

بهترین راه برای پاسخ دهی مثالی از نحوه تحمل فشار روانی در یک کار قبلی است. از ذکر زمانی که خود را در شرایط استرس زای بی دلیل قرار می دهید پرهیز کنید. اینکه مجبور شدید یک پروژه را به سرعت به پایان برسانید و خوب عمل کردید را بگویید. زمانی را توصیف کنید که به شما یک کار دشوار یا چندین وظیفه داده شده و به موفقیت رسیده اید.

نباید بر میزان استرس خود تمرکز کنید. در حالی که باید بپذیرید که استرس اتفاق می افتد. اما بر نحوه کنار آمدن با استرس تأکید کنید. نه اینکه چطور شما را آزار می دهد. اگر تحت شرایطی تحت فشار قرار گرفته اید که در شغلی مشابه آن که متقاضی هستید بوده،  از گفتنش خودداری کنید. به عنوان مثال اگر شما را ملزم به یک باره رها کردن بسیاری از وظایف کرده است.

توجه کنید که استرس و فشار در پروژه ها طبیعی و گاهی خوب است. داشتن مهلت اجرا در بسیاری از وظایف کمک می کند تا انگیزه و بهره وری داشته باشیم. البته مواردی وجود دارد که فشار زیاد می تواند منجر به استرس شود که باز هم طبیعی است. با این حال، برقراری تعادل در چندین پروژه و رعایت ضرب الاجل مهم است. این باعث می شود اغلب دچار استرس نشویم.

برای آشنایی با الزامات یک درخواست شغلی بین‌المللی، ویدیوی کوچینگ شغلی با Frank Ingruber را ببینید.

HTTPS://WWW.AMFAZEL.COM/FRANK_INGRUBER
چند مثال

به عنوان مثال به موردی اشاره کنید که چند پروژه همزمان داشتید که باید در یک بازه زمانی  انجام شود. چطور برنامه ریزی کردید؟ از تقسیم هر پروژه به وظایف کوچکتر بگویید. اگر یک پروژه را زودتر از موعد به پایان رساندید. جایی که از استرس بی مورد جلوگیری کردید. نشان دهید که به جای استرس، به موقعیت ها واکنش نشان می دهید. به این ترتیب وضعیت کنترل می شود و استرس زا نمی شود. به عنوان مثال، هنگامی که با یک مشتری ناراضی سروکار داشتید. روی وظیفه پیش رو تمرکز کنید. توانایی در برقراری ارتباط موثر با مشتریان در این لحظات به کاهش استرس شما و مشتری کمک می کند. اگر از کار در یک محیط چالش برانگیز لذت می برید را با احتیاط بگویید. خودتان را دردسر ساز نشان ندهید. اینکه تحت فشار یک مهلت، می توانید برخی از کارهای خلاقانه انجام دهید.

آیا در تعطیلات ایمیل خود را چک می‌کنید؟

این یک سوال مشکل و از نظر من انحرافی است. از یک طرف اگر بگویی بله، فردی هستید که به کار خود الویت داده است. اگر پاسخ منفی دهید یعنی بی تفاوت هستید. کارفرمایان می دانند که سلامتی کارکنان عامل اصلی موفقیت مداوم است. آنها می خواهند اطمینان حاصل کنند که حتی در خارج از ساعت کاری هم از شرکت مراقبت می کنید. ولی فرسودگی شغلی یک امر واقعی است. هر چقدر هم که فکر کنید با دوام هستید. شما انسان هستید و مثل همه گاهی احتیاج به کمی استراحت دارید.

در مصاحبه شغلی تعهد خود را برای انجام کار نشان دهید. اما درک خود را از اینکه تعادل کار و زندگی کلید موفقیت حرفه ای است، بیان کنید. شما باید به انجام فراتر از وظایف خود متعهد باشید. ولی برای اطمینان از موفقیت درازمدت مراقبت از خودتان هم مهم است. شما سرمایه انسانی یک شرکت هستید و باید از آن سرمایه مراقبت کنید. البته بعضی افراد در تعطیلات رسمی هستم کار نمی کنند.  اما قبل از اینکه به تعطیلات بروند و قبل از خروج از سیستم، مطمئن می شوند که وظایف خود را انجام داده اند. اطمینان دهید که در صورت بروز شرایط اضطراری، شماره تلفن همراه شخصی خود را باز نگه میدارید.

آیا در شغل با شرکت های دیگر هستید؟

این سوال هم بسیار خطرناک است. ممکن است مصاحبه کننده شما دو هدف داشته باشد. ممکن است به دنبال کشف مکان دیگری باشد که شما در آن درخواست کار داده اید. یا در تلاش باشد تا هم افزایی بهتری از تجربه شما حاصل کند. برای مصاحبه گران، این یک سوال قدرتمند است. در مصاحبه استخدامی، درک قوی ترین مهارت های شما و اینکه چه کسانی به شما اعتماد کرده اند مهم است.

اگر متقاضی مشاغل مختلف هستید لازم نیست از همه آنها نام ببرید.شاید کارفرمای شما فکر کند که مهارت ها و علایق شما سطحی است. خود را آچار فرانسه نشان ندهید. البته داشتن طیف وسیعی از توانایی های مختلف خوب است. اما مهمترین نکته این است که تناسب خود را با این شغل نشان دهید. اگر نویسنده ای هستید که در مصاحبه استخدامی برای مدیریت پروژه نشستید، لازم نیست ذکر کنید که برای سردبیری فلان سایت خبری نیز متقاضی هستید. خود را متناسب با شرح شغل معرفی کنید. چرا این رشته مورد علاقه شماست؟ چرا به این حرفه علاقه مند هستید؟ چرا شرح وظایف، شرایط و مسئولیت های این موقعیت خاص با شما سازگار است؟ از تجربه و علایق مرتبط خود بگویید.

پنج سال دیگر خودت را کجا می‌بینی؟

کارفرمایان نمی خواهند در استخدام، آموزش و پرداخت حقوق، روی کارمندی که قرار نیست دور و برش بماند یا قصد تغییر مسیر شغلی را دارد سرمایه گذاری کنند. اگرچه روزمره شدن مشاغل و فریلنسری و دورکاری و خانه کاری در حال برهم زدن این معادلات است. ولی احتیاط کنید که در مورد تعهد خود به این نقش تردید ایجاد نکنید.

نیازی نیست که ادعا کنید کاملاً خودتان را تا پایان عمر با همان شرکت می بینید. درعوض ، به گونه ای پاسخ دهید که به شما نشان دهد شما مدیران شرکت را درک می کنید. چگونه می خواهید تأثیرگذار باشید؟ تعهد خود را برای رشد در زمینه کاری خود معرفی کنید. کارفرمایان می خواهند کارمندانی را که انگیزه درونی دارند تا خود را بهتر کنند استخدام کنند. نشان دهید که به یادگیری ادامه می دهید.

البته در مصاحبه استخدامی ممکن است سوالی را در مورد مشخصات خاص پیگیری کنند. بنابراین در صورت امکان چند هدف اصلی در آینده خود را در نظر داشته باشید. آنهایی که دوست دارید انجام دهید. آیا علاقه دارید که در سطح بالاتری از مسئولیت پیشرفت کرده باشید؟ می خواهید دانش بالاتری داشته باشید؟ مجموعه مهارتهای خود را پیش ببرید؟ همیشه می خواهید یاد بگیرید؟ امیدوارید بعد از پنج سال تلاشهایتان باعث شود در کارهایی که انجام می دهید یک متخصص مشهور باشید؟

نشان دهید که دوست دارید اینجا باشید. اینکه که یک نقش استراتژیک داشته باشید. به گسترش مشتری کمک کنید. اگر خبر دارید که شرکت در زمینه توسعه کارمندان بسیار مشورتی است، حتما بگویید. بنابراین اگر حرکت شما به سمت این استراتژی در مدت پنج سال اتفاق بیفتد، شما مهره مهمی از آن هستید. حتی اگر مدت زمان بیشتری طول بکشد، هنوز حضور در این شرکت و مأموریت آن می تواند برایتان هیجان انگیز باشد.

کدام قسمت از کار برای شما چالش برانگیزتر است و چرا؟

قبل از مصاحبه استخدامی از خودتان بپرسید: آیا واقعاً به همان اندازه که می گویید باتجربه هستید؟ وقتی نوبت به اصل کار می رسد جنبه هایی وجود دارد که می تواند برای شما دردسر ایجاد کند. کارفرمایان می خواهند بدانند که آیا نقاط قوت شما با بیشترین نیازهای آنها مطابقت دارد یا خیر؟

بهترین راه برای پاسخ به همه سوالات مصاحبه استخدامی صداقت است. البته از نظر من این تنها شرط وجدانی و اخلاقی برای نشستن در مصاحبه استخدامی است. هر دروغی در مورد مهارت های شما، بعداً همه از جمله خودتان را آزار خواهد داد. پس صادق باشید. در عین حال، هوشمندانه از پاسخ به عنوان فرصت استفاده کنید. بهترین خود را معرفی کنید. به عنوان کاندیدایی که چالش پذیر است و مهارت های شما را همگام با آن چالش است.

مثلا شاید بیشترین تجربه شما در زمینه طراحی گرافیک، به ویژه لوگو، پوستر و تبلیغات محیطی بوده است. حالا طراحی وب برایتان پویا و چالش برانگیزتر است و شما این چالش را دوست دارید. حتی برایش یک دوره آنلاین طراحی را به پایان رساندید. یا اینکه اپلیکیشن تلفن همراه طراحی می کنید. یا در ثبت تجربه کاربر کار می کنید. این نشان می دهد که توانایی های شما با آخرین روند فناوری و نیاز بازار مطابقت دارد.

افراد حداقل یک اغراق در رزومه خود دارند. مال شما چیست؟

برخی مدیران در مصاحبه استخدامی به دنبال مبالغه در رزومه یا «دروغ سفید» هستند. امیدوارم که نداشته باشید. بسیار امیدوارم که رزومه حرفه ای و نامه درخواست شما خالی از اشتباه باشد. هیچ شغلی آنقدر ارزش ندارد که روی آن دروغ بگویید. اما دقت کنید که بی مبالاتی هم ممکن است به دروغ تعبیر شود.

در پاسخ این سوال بگویید که من اطمینان دارم که نامه درخواست و رزومه حرفه ای و نمونه کارهایی که ارائه کردم، به درستی نمایانگر تجربه و کار اصیل من است. در واقع شما تمام تلاش خود را کرده اید که مبالغه نکنید. قبل از مصاحبه استخدامی اطمینان حاصل کنید که هر آنچه در رزومه کاری خود گفتید با شواهد پشتیبانی می شود. در غیر این صورت  اعتبار حرفه ای بودن و البته اخلاق حرفه ای را تضعیف میکنید.

در مصاحبه استخدامی بسیار مودبانه پیشنهاد دهید که اگر دوست دارید ویژگی ها و دستاوردهای من را بررسی کنید بسیار خوشحال می شوم. پیشنهاد دهید که با خیال راحت به معرف های شما مراجعه کنند. حتی از این روند استقبال کنید و بگویید که اگر معرف های دیگری لازم هست در اختیارشان میگذارید. اگر واقعاً این شغل را می خواهید تا در تیم آنها عضو باشید، از همان ابتدا با صداقت حرکت کنید.

در مصاحبه استخدامی، مدیران حرفه‌ای منابع انسانی سوال‌های زیرکانه از شما می‌پرسند. مراقب باشید که با یک حرکت نسنجیده، لگد به بخت خود نزنید!

ترجمه دیگری از این مطلب را اینجا ببینید.

 آیا چیز دیگری هست که باید در مورد شما بدانم؟

چرا آنها این را می پرسند؟ 

از آخرین فرصت ارائه شده در مصاحبه استخدامی استفاده کنید. یک ویژگی در مورد خودتان را برجسته کنید. نگویید: نه، خیلی ممنون. من فکر می کنم همه چیز را صحبت کردیم. این یعنی: برام مهم نیست شما من را استخدام بکنید یا نه. با یک حرکت نسنجیده به تمام مصاحبه استخدامی گند نزنید!

چه چیزی آن را مشکل می کند؟ 

این آخرین فرصت شما برای بیان مجدد علاقه شما به این نقش، اعتماد به نفس شما در انجام کار برای انجام کار و دلیل استخدام شماست. از آن هوشمندانه استفاده کنید.

کوچینگ چیست
کوچینگ و منتورینگ

سخن پایانی: بهره شما از فرایند کوچینگ چیست؟

کوچینگ (Coaching) یا مربیگری شما را قادر می‌سازد پایبندی به اهداف خود را تقویت کند. یک کوچ با درک فرایندها، سبک و تکنیک‌های مناسب برای رشد و توسعه و تغییر را در اختیار مراجع قرار می‌دهد.

در مقاله تفاوت کوچینگ و مشاوره سعی کرده‌ام این تفاوت را شرح دهم. البته قبل از آن شما باید درک درستی از مفهوم کوچینگ داشته باشید. در ویدیوی کوچینگ چیست؟ به این موضوع پرداخته‌ام.

اگر دغدغه انتخاب یک یا چند فرصت شغلی را داریدد کوچینگ میتواند کمک بزرگی به تصمیم‌گیری شما باشد. در این مسیر، حضور یک فرد با تجربه می‌تواند دریچه‌های دانش و فرصت‌های جدید را برای شما باز کند.

مصاحبه استخدامی آزمایش یا آزمون ماک
نمایش بیشتر

اصغر محمدی فاضل

دکتر علی اصغر محمدی فاضل، عضو فدراسیون جهانی کوچینگ (ICF) با درجه حرفه‌ای (PCC) است. دکتر فاضل بیش از 15 سال تجربه در ارائه مشاوره تخصصی، منتورینگ، کوچینگ، تسهیلگری و اجرایی در طیف وسیعی از موسسات عمومی، خصوصی و غیردولتی بین‌المللی در کشورهای مختلف را در رزومه حرفه‌ای خود دارد. اگرچه دکتر فاضل تجربه مدیریت و تدریس در دانشگاه‌های مختلف داخلی و خارجی را دارد اما بیشترین تمركز وی بر روی كوچینگ مسیر شغلی و بیزینس کوچینگ بوده تا ورود حرفه‌ای به بازارهای جهانی و عرصه‌های بین المللی را برای علاقه‌‌مندان تسهیل کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا